Njeno Visočanstvo kraljica Noor

Njeno Visočanstvo kraljica Noor

Njeno Visočanstvo kraljica Noor

Kraljica Noor je državna službenica cijelog svijeta i otvorena zagovornica razumijevanja između različitih kultura, prevencije sukoba i rješavanja problema koji ostaju nakon sukoba: izbjeglice, nestale osobe, siromaštvo, klimatske promjene i razoružanje. Njene mirovne aktivnosti usmjerene su prvenstveno na Bliski Istok, Balkan, Središnju i Jugoistočnu Aziju, Latinsku Ameriku i Afriku.

Aktivnosti kraljice Noor u Jordanu i arapskom svijetu fokusirane su na nacionalnu i regionalnu sigurnost u području obrazovanja, očuvanja okoliša, održivog razvoja, ljudskih prava i razumijevanja između različitih kultura. Od 1979. godine incijative fondacija Noor Al Hussein i Kralj Hussein, čija je osnivačica i predsjedavajuća, u potpunosti su promijenile promišljanja o razvoju u Jordanu i na Bliskom Istoku zahvaljujući pionirskim programima najboljih praktičnih iskustava u području iskorjenjivanja siromaštva i osnaživanja žena, mikrofinansija, zdravstva i umjetnosti kao medija koji pogoduju društvenom razvoju i razmjeni između različitih kultura. Fondacije organizuju edukaciju i pružaju potporu u primjeni pomenutih programa u arapskom svijetu i širem području Azije. www.nooralhusseinfoundation.org; www.kinghusseinfoundation.org

Kraljica Noor je uključila pitanje zaštite okoliša u aktivnosti promicanja sigurnosti za sve ljude i rješavanje sukoba. Godine 1980. Kraljica Noor je postala pokroviteljica Kraljevskog društva za očuvanje prirode Jordana (RCNI), prve nevladine organizacije za zaštitu okoliša na Bliskom Istoku. Ponudili su prve modele očuvanja i održivog razvoja, obuku, te izgradnju kapaciteta relevantnih institucija širom Bliskog Istoka.
Pokroviteljica je Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), najstarije svjetske međunarodne organizacije za očuvanje prirode, predsjednica po osnivanju i počasna predsjednica BirdLife International-a, počasna povjerenica organizacije Conservation International, članica organizacije Ocean Elders. Dobitnica je niza nagrada i drugih počasti za aktivizam.
Dugogodišnja je zagovornica postizanja pravednog arapsko-izraelskog mira i rješavanja problema palestinskih izbjeglica. Njeno visočanstvo je direktorica organizacije Refugees International i otvorena zagovornica zaštite civila tokom sukoba i raseljenih osoba širom svijeta. Neprekidno se bori za prava raseljenih Pakistanaca i Iračana, koji se nakon sukoba iz 2003. godine nalaze u Iraku, Jordanu, Siriji i drugim zemljama, te za prava miliona Sirijaca čije raseljavanje traje od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine. Stručna je savjetnica u Ujedinjenim nacijama sa fokusom na ostvarivanju milenijskih ciljeva razvoja u Središnjoj Aziji i u ime raseljenih Kolumbijaca.
Kraljica Noor je savjetnica i globalna zagovornica Međunarodne kampanje za zabranu nagaznih mina od 1998. godine. Zagovarajući njihovu zabranu kod vlada, pružajući potporu nevladinim organizacijama i preživjelim žrtvama koji se bore da nastave sa životom proputovala je Središnju i Jugoistočnu Aziju, Balkan, Bliski Istok, Afriku i Latinsku Ameriku. Govorila je pred Vijećem za ljudska prava Kongresa SAD-a, tražeći humanitarnu pomoć i pravdu za stotine hiljada žrtava nagaznih mina iz cijelog svijeta.

Osnivačica je i čelnica međunarodnog pokreta Global Zero, koji se zalaže za globalno uništenje nuklearnog oružja. Predstavljala je Global Zero na historijskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 2009. godine i bila savjetnica na dokumentarnom filmu Countdown to Zero /Odbrojavanje do nule/ iz 2010. godine, koji govori o rastućoj opasnosti od nuklearnog oružja.

Kraljica Noor je uključena u rad još nekoliko međunarodnih organizacija koje promoviraju globalni mir i oporavak nakon sukoba poput mirovne fondacije Nuclear Age i Seeds of Peace. Predsjednica je Koledža Ujedinjenog svijeta (UWC), mreže 13 međunarodnih IB koledža koji pružaju jednake mogućnosti djeci širom svijeta i jačaju razumjevanje različitih kultura i globalnog mira. Povjerenica je i Instituta Aspen.

Kraljica Noor je, još od prve humanitarne misije nakon tragičnog pada Srebrenice 1996. godine, izuzetno posvećena rješavanju problema na Balkanu. Povjerenicom Međunarodne komisije za nestale osobe imenovana je u junu 2001. godine.