Irak

Prema različitim izvorima, broj nestalih u Iraku kreće se između 250,000 i milion osoba, a podrazumijeva osobe čiji je nestanak posljedica kršenja ljudskih prava i drugih zvjerstava počinjenih tokom režima Saddama Husseina i u godinama oružanog sukoba. Medico-Legal Institute (MLI) (Medicinsko-pravni institut) iz Bagdada u svom izvještaju navodi da od 2003. godine mjesečno prima u prosjeku 800 tijela od čega veliki broj ostaje neidentifikovan.

Uprkos postojećim problemima i lošoj sigurnosnoj situaciji, iračka vlada je poduzela korake za rješavanje pitanja nestalih. U februaru 2005. godine donesena je odluka o osnivanju Državnog centra za nestale, a izrađen je i nacrt Zakona o nestalim osobama i Zakona o zaštiti masovnih grobnica. Državna Skupština je usvojila Zakon o zaštiti masovnih grobnica. Ovo su važne mjere u kojima se ogledaju srednje i dugoročni izazovi u pronalaženju rješenja problema nestalih osoba.

Uprkos nestabilnoj sigurnosnoj situaciji, ICMP od 2004. godine uspijeva pružiti ograničenu pomoć iračkoj vladi u rješavanju ovog problema putem Ministarstva za ljudska prava. Ta pomoć se ogleda u formulisanju političkih inicijativa koje će se baviti pitanjima potreba porodica nestalih i napraviti tehnički plan za lociranje, pronalaženje i identifikaciju nestalih, istovremeno jačajući institucionalne i pravne kapacitete bez kojih se ovaj proces ne može odvijati. Pored toga, ICMP je obezbijedio obuku za osoblje Medicinsko-pravnog instituta i Ministarstva za ljudska prava, a za udruženja porodica, Ministarstvo za ljudska prava i  Ured premijera ICMP je organizovao posjetu  svojim objektima.

Obuka kroz koju trenutno prolazi osoblje Ministarstva za cilj ima podržati Zakon o zaštiti masovnih grobnica tako što će osoblje biti u mogućnosti sačiniti ispravnu procjenu lokacija i adekvatno obilježavanje masovnih grobnica. ICMP je iračkoj vladi ponudio pomoć u identifikaciji ogromnog broja neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze pod nadzorom Medicinsko-pravnog instituta.

Neprekidni sukobi u Iraku ograničili su obim pomoći ovoj zemlji u rješavanju pitanja nestalih. Čak i kada se sigurnosna situacija poboljša, ovaj problem će ostati glavni dugoročni izazov.