ICMP u parterstvu sa Interpolom pomaže Keniji nakon oružanog incidenta u trgovačkom centru

Article posted on October 9, 2013

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je počela sa pružanjem pomoći Keniji nakon napada na trgovački centar „Westgate“ u Nairobiju. ICMP-ov angažman je zatražio Interpol, a ove aktivnosti dio su ICMP-ovih aktivnosti na identifikaciji žrtava nesreća u svijetu.

ICMP je trenutno na terenu u Nairobiju i pruža uputstva lokalnim vlastima i međunarodnim timovima o načinu uzimanja bioloških referentnih uzoraka od članova porodica i pravilnom uzimanju uzoraka sa posmrtnih ostataka žrtava.

ICMP će pomoći u identifikaciji najtežih slučajeva. Prethodno su kenijske vlasti uspješno izvršile identifikaciju kompletnih i neoštećenih posmrtnih ostataka.

„U ovim teškim danima za Keniju mi tugujemo sa porodicama žrtava ovog gnusnog napada. ICMP ulaže ogromne napore da pomogne kenijskim vlastima kako bi žrtve bile identifikovane a njihovi ostaci vraćeni porodicama. Napadi poput ovoga zahtijevaju koordiniranu međunarodnu reakciju i drago nam je da u partnerstvu sa Interpolom i skupa sa kenijskim vlastima možemo raditi na razrješenju preostalih slučajeva“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

„Ekspertiza Međunarodne komisije za nestale osobe u identifikaciji žrtava kroz poklapanje DNK je od ogromne vrijednosti za Interpolov Tim za odgovor na incidente kao i za istragu koja je u toku u Keniji“, izjavio je generalni sekretar Interpola, Ronald Noble.

Sporazum o saradnji između ICMP i Interpola je potpisan u novembru 2007. godine. U sporazumu su ICMP i Interpol prepoznali potrebu da jačaju i koordiniraju međunarodnu saradnju na lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom nesreća i, po potrebi, združenim naporima pomognu ostvarenje pravde u slučajevima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. ICMP je dosad angažovan u zajedničkim misijama na Tajlandu, Filipinima, Haitiju i Kongu.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija svoje vrste čiji rad obuhvata sve aspekte problema nestalih. ICMP je do danas pomogao vladama u svijetu da pronađu i identifikuju preko 18.500 osoba.