Delegacija iz Škotske posjetila Međunarodnu komisiju za nestale osobe

Article posted on February 19, 2014

Grupa ličnosti iz javnog života Škotske predvođena članom parlamentanta Angusom Robertsonom posjetila je Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) u protekla dva dana. Ovo je bila treća po redu posjeta ICMP-u koju je organizirao Dr. Waqar Azmi, predsjedavajući britanske dobrotvorne organizacije „Sjećanje na Srebrenicu“. Cilj inicijative je da se tvorce javnog mnijenja u Velikoj Britaniji podstakne na promišljanje o lekcijama koje se mogu izvući iz oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini kako se nikada ne bi ponovili.

Osim Robertsona, u delegaciji su bili poglavar Crkve Škotske velečasna Lorna Hood, sekretar vlade u sjeni Ann McKechin, David Hamilton iz Škotske policijske federacije, Seonag MacKinnon iz Crkve Škotske i urednik vanjskopolitičke rubrike „Sunday Heralda“ David Pratt.

Delegacija je upoznata sa ICMP-ovim radom na izgradnji kapaciteta institucija, podršci sudovima i radu sa porodicama nestalih, kao i sa ICMP-ovim sistemima za identifikaciju nestalih osoba kroz analize DNK. Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju oko 8,100 osoba nestalih padom Srebrenice u julu 1995. godine, a koji predstavljaju najkompleksnije slučajeve.

Poslije posjete ICMP-ovim objektima u Sarajevu i Tuzli, grupa je otputovala u Srebrenicu gdje su se susreli sa porodicama nestalih Srebreničana i obišli Memorijalni Centar u Potočarima.

Vođa delegacije, Angus Robertson, izjavio je: „Međunarodna komisija za nestale osobe igra ključnu ulogu u uspostavi istine i pravde te pomoći porodicama žrtava. Želim odati priznanje svim radnicima ICMP-a za njihovu posvećenost i profesionalizam. Ono što ova komisija radi je od ogromnog značaja i za Bosnu i Hercegovinu i za mnoge druge zemlje u svijetu kako bi se mogle izboriti sa tragičnim posljedicama nestanaka. Iskreno se nadam da će međunarodna zajednica ICMP-u osigurati neophodan pravni status i nastaviti finansirati ovako važan rad“.

Poglavar Crkve Škotske velečasna Lorna Hood izjavila je: „Duboko sam dirnuta i imam privilegiju što sam upoznala majke Srebrenice. Kroz njihove riječi i suze naučili smo mnogo, ne samo o njihovoj užasnoj prošlosti, nego i o neprekidnoj borbi za pravdu i njihovoj nadi za budućnost. ICMP-ov rad na traženju i identifikaciji nestalih je zaista izvanredan. Njihovo iskustvo, stroga objektivnost i predanost radu pomažu u privođenju odgovornih pravdi i omogućavaju porodicama da se po posljednji put oproste od svojih voljenih i da ih ukopaju“.

„Počastvovani smo prilikom da ugostimo delegaciju iz Škotske koji su ovdje doputovali da se iz prve ruke upoznaju sa našim radom i radom drugih tijela koja pomažu BiH da riješi ovo breme iz rata. Potrebno je razumjeti uzroke i posljedice netolerancije i na taj način spriječiti da se ponove zločini poput onih koji su ovdje počinjeni prije skoro 20 godina“, izjavio je Adam Boys, direktor ICMP-ovih međunarodnih programa.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija svoje vrste čiji rad obuhvata sve aspekte problema nestalih. ICMP je pomogao vladama na Zapadnom Balkanu u pronalasku i identifikaciji više od dvije trećine nestalih u oružanim sukobima 1990-tih godina, uključujući i 7,000 pronađenih iz Srebrenice.

ICMP je angažiran na pružanju pomoći vladama i drugim instituticijama širom svijeta u rješavanju društveno-političkih pitanja vezanih za nestale osobe. ICMP pomaže u uspostavi efikasnih sistema za identifikaciju nestalih osoba u slučajevima oružanih sukoba i prirodnih nesreća.