Pronađeno dvije trećine nestalih

Article posted on December 13, 2011
Exhumation

Ekshumacija

Predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije razgovarali su 8. i 9. decembra u Bosni i Hercegovini o rješavanju preostalih slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 90-ih godina.

Učesnici su raspravljali o činjenici da je gotovo 70% od 40,000 osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih pronađeno i istakli činjenicu da će preostale slučajeve nestalih osoba biti sve teže pronaći, imajući u vidu da se broj dodatnih informacija o lokacijama smanjuje. Predstavnici vlada iz regiona raspravljali su o potrebi rješavanja složenog niza tehničkih pitanja u vezi sa slučajevima koji su zaključeni prije nego što je ICMP počeo koristiti analizu DNK u procesu identifikacije 2001. godine.

ICMP laboratorija u Sarajevu

ICMP laboratorija u Sarajevu

Razgovaralo se i o potrebi za regionalnom listom nestalih osoba i bilateralnih sporazuma za rješavanje slučajeva nestalih osoba. U potpunosti su podržali ICMP-ovu inicijativu da bude domaćin regionalnog sastanka predsjednika na proljeće 2012. godine i regionalnog tehničkog simpozijuma o rješavanju složenih slučajeva koji je planiran za početak 2013. godine. Predstavnici vlada su se, nadalje, složili da se sastaju mjesečno kako bi razgovarali o mjerama ubrzanja procesa pronalaženja nestalih osoba i njihovoj implementaciji.

„Razgovarali smo o načinima unapređenja procesa traženja, posebno u slučajevima od zajedničkog interesa. Konkretno, postigli smo dogovor o zajedničkim izviđanjima terena, razmjeni informacija o lokacijama, monitoringu ekshumacija i identifikacija i drugim važnim pitanjima koja se odnose na nestale osobe u sve tri države. Dogovorena je i predaja identifikovanih posmrtnih ostataka između Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a.

Ivan Grujić, predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, rekao je da je ovaj sastanak izuzetno važan za sve porodice nestalih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. “Dogovorili smo obostranu isporuku posmrtnih ostataka koji su identificirani kroz zajednički projekt identifikacija sa ICMP-om. Na ovom sastanku smo također raspravljali o složenim slučajevima nestalih osoba, koje je moguće riješiti jedino kroz multilateralnu saradnju i uz pomoć ICMP-a.“

ICMP-ova konferencija na predsjedničkom nivou koja je zakazana za proljeće 2012 će, kako su predstavnici vladinih komisija zaključili, doprinijeti rješavanju pitanja nestalih osoba u regionu.

Od novembra 2001. godine, ICMP je prikupio informacije od 89,401 članova porodica 29,131 nestalih osoba i analizirao 36,364 koštana uzorka. Poređenjem DNK iz krvnog i koštanog uzorka, ICMP je pomogao u identifikaciji 16,475 osoba nestalih tokom sukoba.